KURS FOR ANSATTE I LOKALE TJENESTER I NAV OG HELSE
Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet?
Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet?
Dette er et operativt kurs, som har som mål å sette deg i stand til etablere et lokalt, kunnskapsbasert og effektivt tiltak for å redusere og forhindre frafall fra arbeidslivet.
I kurset lærer du om årsaker til frafall fra arbeidslivet, hva som forhindrer frafall, viktigheten av å jobbe tverrsektorielt – på tvers av helsesektor og arbeidslivssektor/Nav – og hvordan du kan gå fram i din kommune for få til reelt samarbeid mellom helsesektoren og arbeidssektoren. Kurset vil være nyttig for ledere innen helsesektor og Nav/arbeidslivssektor i kommunen, Nav-veiledere, fastleger, og ansatte ved enhver lokal helsetjeneste eller arbeidsrelatert tjeneste som ser viktigheten av å gjøre en innsats for å forhindre at personer faller ut av arbeidslivet. Kurset kan avsluttes med en workshop der vi sammen kommer fram til et konkret tiltak dere kan sette ut i livet i deres kommune.
Kurset består av tre moduler samt en workshop (modul 4). Det er mulig å bestille alle fire modulene med en gang – og det er mulig å først bestille modulene 1–3 og deretter ta stilling til om dere ønsker workshop eller ikke.
Avtal tid og pris
Innhold i kurset
Modul 1 utgjør kursets innledning. Vi grunngir hvorfor det er viktig å etablere tiltak for å redusere frafallet fra arbeidslivet i din kommune. Vi vil snakke om så vel personlige konsekvenser for den enkelte innbygger, økonomiske konsekvenser for samfunnet og ikke minst gevinster for kommunen ved å redusere frafallet fra arbeidslivet.
- Definisjon: Hva mener vi med frafall fra arbeidslivet?
- Hvorfor skal lokale helsetjenester bidra i utviklingen av slike tiltak? Er ikke det Navs jobb?
- Grunner til å sette inn tiltak mot frafall
I modul 2 snakker vi om hva som virker når det gjelder å redusere frafall fra arbeidslivet. Hva som spesifikt vil være effektivt i din kommune, er det dere selv som må vurdere, men vi vil gjennomgå prinsipper som alltid vil være viktige i arbeid for å forhindre at personer faller ut av arbeidslivet. Prinsippene bygger på tilgjengelig, oppdatert forskning og praksiserfaring fra institusjoner som daglig arbeider med arbeidsrettet rehabilitering.
- Hva vet vi om årsaker til frafall fra arbeidslivet?
- Prinsipper i arbeid med å motvirke frafall
- Hva er viktig i arbeidet med unge?
I modul 3 kommer vi så fram til hvordan dere kan gå fram for å jobbe mer effektivt enn i dag med å redusere og forhindre frafall fra arbeidslivet. I mange kommuner foregår helsearbeidet og arbeidsrettet innsats separat, i ulike sektorer, gjerne med tette skott imellom. Vi argumenterer for at disse sektorene er nødt til å begynne å samarbeide. Et slikt samarbeid innebærer også en del hindringer. Vi forklarer hvordan man kan overvinne hindringene, og hvordan dere kan gå fram for å etablere tverrsektorielt samarbeid mot frafall fra arbeidslivet hos dere.
- Hvordan lykkes med tverrsektoriell samhandling?
- Hva kan vi lære av foregangskommuner?
- Hva hvis kommunen har små og pressede ressurser?
Den siste modulen – workshopen – er den rent operative delen av kurset. I workshopen vil dere på bakgrunn av det dere har gjennomgått i de foregående modulene komme fram til og jobbe med et konkret tiltak dere kan sette ut i livet for å redusere og forhindre frafall fra arbeidslivet i deres kommune. Vi leder dere gjennom hele prosessen, hele tiden med et øye på kommunens ressurser og rammer. Ved endt workshop skal dere sitte igjen med et konkret tiltak dere har tro på og kjenner entusiasme rundt å iverksette.
Sammen vil vi
- identifisere målgruppe for tiltaket
- identifisere kommunens ressurser og rammer
- identifisere det mest hensiktsmessige tiltaket mot frafallet fra arbeidslivet i deres kommune
- jobbe fram tiltaket, gjøre det avgrenset, tydelig og konkret
- legge en plan for hva som skal til for å sette tiltaket ut i livet
Ta kurset sammen
Vi anbefaler at ansatte i lokale tjenester i arbeids- og velferdssektoren og helsesektoren tar kurset sammen. Tverrfaglige og tverrsektorielle tiltak har vist seg å virke mot frafall fra arbeidslivet og langvarig sykefravær. Fordi utfordringene til de som står utenfor arbeid og utdanning ofte er sammensatte, trengs kompetanse på både helseutfordringer og arbeidsdeltakelse.
Kurset vil være nyttig for ledere og ansatte ved
- kommunale helsetjenester, for eksempel frisklivssentraler, psykisk helse, fysioterapeuter, legekontor og rehabiliteringsteam
- lokale og kommunale tjenester innen arbeid/utdanning, slik som Nav-kontor og arbeids- og inkluderingsbedrifter
Om oss
Vi er et nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering, med snart 20 års erfaring innen forskning og kompetansespredning på hva som virker mot langvarig sykefravær og helserelatert utenforskap.
Kompetansesenteret er samlokalisert med Rehabiliteringssenteret AiR, som i over 35 år har støttet mennesker med helseplager over i arbeid eller utdanning – de siste årene med et spesielt fokus på unge voksne.
Kontakt
Har du spørsmål om kurset? Kontakt Stefan Brunvatne
VELG FYSISK ELLER DIGITALT KURS
DIGITALT KURS
Modul 1-3 kan tas digitalt via Teams, der vi legger opp til dialog, spørsmål og svar underveis. Modulene kan tas samlet som dagskurs, eller spres utover i tid. Hver modul varer 1,5 time.
FYSISK KURS
Vi kommer og holder modul 1-3 fysisk hos dere, som dagskurs eller fra lunsj til lunsj.
WORKSHOP
Workshopen (modul 4) gjennomføres fysisk, som dagskurs, lunsj til lunsj eller med egenvalgt mellomrom mellom to halve dager.
MÅLGRUPPE
Kurset passer for deg som
- jobber i en kommune med stort utenforskap
- møter langtidssykemeldte eller personer utenfor arbeid og utdanning i jobben din, og som vil lære mer om hva som virker for å komme over i arbeid eller utdanning
- jobber med sosiale tjenester i Nav, og vil utvikle mer hensiktsmessige, arbeidsrettede tjenester for unge sosialhjelpsmottakere og deltakere i kvalifiseringsprogrammet
- jobber i en kommune hvor det er mangel på arbeidskraft, og som vil bistå personer med livs- og helseutfordringer over i arbeid eller utdanning