Arbeidsdeltakelse og ytelser
Arbeidsdeltakelse og ytelser fra Nav i en 4-års periode etter arbeidsrettet rehabilitering
Prosjektet er avslutta
Publikasjoner
Kontakt
For mer informasjon om prosjektet, kontakt Irene Øyeflaten
Om prosjektet
Tilbakegang til arbeid kan være en langvarig prosess med gjentatte perioder på helserelatert ytelse innimellom arbeidsdeltakelse. Tilgang til registerdata fra Nav gjør det mulig å følge brukernes forløp over tid. Kunnskap om forløpet tilbake i arbeid kan være av betydning for å tilpasse tiltak og oppfølging etter arbeidsrettet rehabilitering.
Vi undersøkte hvordan tidligere brukere av arbeidsrettet rehabilitering (ARR) skifter mellom å være tilbake i arbeid og å motta helserelaterte ytelser i etterkant av et ARR-opphold. Vi ønsket også å undersøke om det var forskjeller i overgangene mellom arbeid og ytelse for ulike aldersgrupper, kvinner og menn, diagnose, yrke og sykmeldingslengde før rehabilitering. Registerdata fra Nav vedrørende helserelatert ytelse etter ARR ble koblet med informasjon om demografi fra pasientjournaler. 584 personer deltok i prosjektet.
Viktige funn i studien var at tilbakegang til arbeid etter lengre sykefravær og rehabiliteringsintervensjoner kan være en kompleks og langvarig prosess. Vi fant også at arbeidsdeltakelse og ytelsessituasjon varierte med kjønn, diagnoser, yrker og sykmeldingslengde før rehabiliteringen. Følgende grupper hadde lavere sannsynlighet for å være i arbeid og høyere sannsynlighet for å bli fullt uførepensjonerte i løpet av oppfølgingsperioden.
- Kvinner
- De med andre diagnoser enn muskelskjelett eller psykisk diagnose
- De med manuelt arbeid
- De med lang sykmeldingslengde før intervensjon
Kunnskap om denne prosessen, og om hvordan ulike grupper skifter mellom det å være i arbeid og å motta ulike trygdeytelser over tid, er viktig for de som skal følge opp den sykmeldte. Hvis noen grupper er mer sårbare enn andre for å falle ut av arbeid, eller hvis de bruker lengre tid på å komme tilbake i arbeid etter sykmelding, kan det være viktig å sette inn særskilte tiltak for disse gruppene.
Status
Prosjektet er avsluttet. Lenke til publikasjoner i prosjektet finner du her:
Prosjektgruppe
Irene Øyeflaten, Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering
Hege R. Eriksen og Stein Atle Lie, Uni Helse, Bergen
Camilla M. Ihlebæk, Norgens miljø- og biovitenskaplige universitet, Ås