Begrepet «arbeidsevne» i arbeidsrettet rehabilitering
Arbeidsevne består av individuelle og arbeidsrelaterte faktorer som er nødvendige for en persons evne til å takle arbeidslivet (Ilmarinen 1999). Arbeidsevne er bestemt av forholdet mellom personens ressurser/kapasitet på den ene side og de krav som stilles til personen for å kunne arbeide på den annen side. I et helhetlig perspektiv er det vanlig å definere et individs arbeidsevne som interaksjonen mellom individets helse, kompetanse og ferdigheter, motivasjon, holdninger og verdier, miljøfaktorer og psykososiale forhold. Disse komponentene er igjen relatert til individets arbeidsoppgaver og arbeidsmiljø (Tengland 2011; Nordenfelt 2008; Illmarinen 1999).
Arbeidsevne kan derfor forstås som funksjon relatert til arbeidsdeltakelse i bred forstand og må ikke oppfattes som identisk med den arbeidsevnevurdering som foretas av NAV. NAVs arbeidsevnebegrep avviker ikke fra det som er gjeldende innen arbeidsrettet rehabilitering, men metodikken som anvendes kan være forskjellig, blant annet fordi arbeidsevnevurderinger i NAV også er knyttet til rettigheter til ytelser. Innen arbeidsrettet rehabilitering er formålet med kartlegging av arbeidsevne knyttet til mål og tiltak i selve rehabiliteringen.
Det er relevant å skille mellom generell arbeidsevne rettet mot alle relevante jobber og spesifikk arbeidsevne rettet mot en spesifikk arbeidssituasjon (Tengland 2011). Generell arbeidsevne betyr at personen har grunnleggende basiskompetanse, tilstrekkelig helse og relevante yrkesmessige verdier til å kunne utføre et eller annet arbeid. Spesifikk arbeidsevne betyr at personen har nødvendig yrkesmessig kompetanse og tilstrekkelig helse til å kunne bruke sin kompetanse og nødvendige yrkesmessige verdier til å kunne utføre et spesifikt arbeid.
Begge definisjonene over tar utgangspunkt i at de aktuelle arbeidsoppgavene er rimelige og at arbeidsmiljøet er akseptabelt.
Prinsipper i ARR
Biopsykososial forståelse
- Om veilederen
- Om arbeidsrettet rehabilitering
- Prinsipper i arbeidsrettet rehabilitering
- Arbeidsrettet rehabilitering i praksis – teamarbeid
- Arbeidsrettet rehabilitering i praksis – anbefalte elementer
- Kartlegging ved oppstart
- Individuell tilpasning av rehabiliteringen
- Fysisk aktivitet, trening og friluftsliv
- Arbeidsfokusert kognitiv tilnærming
- Kontakt med arbeidsgiver (for deltakere med arbeidsforhold)
- Orientering mot arbeidsmarkedet (for deltakere uten arbeidsforhold)
- Plan for arbeidsdeltakelse
- Anbefalinger fra fagteamet om oppfølging i etterkant av rehabiliteringen
- Måling av resultat
- Teoretisk grunnlag
- Referanseliste