Måling til bruk i kvalitets- og utviklingsarbeid
Kompetansesenteret anbefaler å gjennomføre en måling/evaluering ved deltakerens avslutning av den arbeidsrettede rehabiliteringen. Her kan fokus være på brukertilfredshet og forhold som kan ha endret seg under rehabiliteringen, som f.eks. forventninger til å komme i jobb, motivasjon, mestringsfølelse og fysisk form.
Deltakernes egen opplevelse av rehabiliteringstilbudet gir nyttig informasjon som kan brukes i forbedringsarbeid og som ledd i kontinuerlig videreutvikling av intervensjonen.
Vi anbefaler også å gjennomføre måling på ett eller flere senere tidspunkter, f.eks. tre, seks og/eller tolv måneder etter rehabiliteringen. Her kan arbeidsdeltakelse og selvvurdert arbeidsevne stå i fokus. Det bør da legges vekt på endring i faktorer som institusjonen/klinikken har hatt innvirkning på gjennom sine intervensjoner.
Hensikten med målingene er å få datamateriale til kontinuerlig å evaluere rehabiliteringstilbudet, til å utarbeide statistikker over måloppnåelse og til bruk i institusjonens/klinikkens kvalitets- og utviklingsarbeid.
For å kunne måle endringene over tid bør de senere målingene ha utgangspunkt i kartleggingen ved oppstart. Samme verktøy og likelydende spørsmålsformuleringer som ble benyttet ved oppstart, bør benyttes ved avslutning av rehabiliteringsprogrammet og ved målinger i etterkant.
Prosedyrer for kvalitetsarbeid
Det må på institusjonen/klinikken etableres prosedyrer for hvem, hvor ofte og hvordan man vil bruke data i eget utviklingsarbeid. Man kan for eksempel velge ut de mest sentrale spørsmålene fra standardiserte spørreskjema, som man anvender i kartleggingen av deltakere, til å beskrive måloppnåelse. Det endelige målet er arbeidsdeltakelse, men det bør også anvendes data på måloppnåelse, som avspeiler mer kortsiktede endringer man ønsker å oppnå i et rehabiliteringsprogram.
Måling av resultat
Kvalitetsregister for arbeidsrettet rehabilitering
- Om veilederen
- Om arbeidsrettet rehabilitering
- Prinsipper i arbeidsrettet rehabilitering
- Arbeidsrettet rehabilitering i praksis – teamarbeid
- Arbeidsrettet rehabilitering i praksis – anbefalte elementer
- Kartlegging ved oppstart
- Individuell tilpasning av rehabiliteringen
- Fysisk aktivitet, trening og friluftsliv
- Arbeidsfokusert kognitiv tilnærming
- Kontakt med arbeidsgiver (for deltakere med arbeidsforhold)
- Orientering mot arbeidsmarkedet (for deltakere uten arbeidsforhold)
- Plan for arbeidsdeltakelse
- Anbefalinger fra fagteamet om oppfølging i etterkant av rehabiliteringen
- Måling av resultat
- Teoretisk grunnlag
- Referanseliste