Nytt kurs: Hvordan kan lokale Nav- og helsetjenester forhindre frafall fra arbeidslivet?

Samarbeid på tvers av fag og sektorer står sentralt i effektive tiltak mot utenforskap. Illustrasjonsfoto: Mostphotos.

Av Guro Lien
Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering

Men aller først: Hvorfor skal kommunene jobbe for å motvirke frafall fra arbeidslivet?

Jo, fordi kommunene har

  • mulighet til å forebygge utenforskap og frafall fra arbeidsliv og utdanning og gi innbyggerne bedre liv
  • lovpålagte tjenester som kan forbedres med tiltak mot frafall
  • tjenester som kan settes sammen til effektive tiltak mot frafall

Mulighet til å forebygge frafall og gi innbyggerne bedre liv

La oss se på den første grunnen: Utenforskapet fra arbeid og utdanning er stort, og går ofte i arv. En stor del av utenforskapet er helserelatert. Jobber du ved Nav-kontoret, legekontoret eller i andre kommunale tjenester er du tett på mange av innbyggerne som er langtidssykemeldte eller utenfor arbeid og utdanning. Med andre ord: Du har mulighet til å utgjøre en forskjell.

Kronikere og personer som er plaget av utmattelse og psykisk ubalanse er vanlige pasienter hos fastlegene. Mange er sykemeldte eller utenfor arbeid på grunn av helserelaterte utfordringer. Ofte er plagene sammensatte og utfordrende å gjøre noe med i løpet av én eller flere korte konsultasjoner, og fastlegen kan kjenne seg rådvill. Veiledere ved Nav-kontoret, ansatte i fysioterapitjenesten, psykisk helse eller frisklivssentralen møter ofte de samme personene.

Som ansatte innen arbeid og velferd og helse og omsorg har dere noe til felles: Dere møter innbyggere i yrkesaktiv alder som står i fare for langvarig utenforskap. Og: Slår dere kreftene sammen, kan dere forebygge frafallet fra arbeidsliv og utdanning og gi innbyggere bedre liv. Kanskje vil også en felles innsats nå gi mindre belastning på hver enkelt tjeneste på sikt.

Tiltak mot frafall forbedrer lovpålagte tjenester

Som ansatte i kommunale tjenester innen Nav og helse har dere ikke bare mulighet til å forebygge frafall og gi innbyggerne bedre liv. Kunnskapsbaserte, lokale tiltak mot utenforskap kan også bidra til at kommunen løser lovpålagte oppgaver på en bedre måte, siden slike tiltak kan fungere som aktivitetstilbud for innbyggere som mottar sosiale tjenester fra Nav og som må delta i aktivitet for å få økonomisk støtte. En tverrsektoriell innsats mot frafall fra arbeidslivet kan også bidra til at kommunen løser lovpålagte oppgaver på helseområdet på en bedre måte.

Helhetlig fokus og arbeidsrettet aktivitet i sosiale tjenester i Nav

Økonomisk sosialhjelp og kvalifiseringsprogrammet er begge lovpålagte, kommunale tjenester med aktivitetskrav. Det blir stilt krav om aktivitet for alle som deltar i kvalifiseringsprogrammet og for sosialhjelpsmottakere under 30 år (Sosialtjenesteloven, §§ 30, 20a). Det kan også settes krav til aktivitet for sosialhjelpsmottakere over 30 år (Sosialtjenesteloven, § 20). Siden ett av formålene med sosiale tjenester er å fremme overgang til arbeid, er det naturlig at aktivitetene som tilbys er arbeidsrettede (Sosialtjenesteloven, § 1). Slike arbeidsrettede aktiviteter kan tilbys av ulike aktører. En undersøkelse har vist at mange kommuner har ingen eller lite hensiktsmessige aktivitetstilbud til sosialhjelpsmottakere (Oslo Economics, 2023).

En annen lovpålagt, sosial tjeneste i den kommunale delen av Nav, er opplysning, råd og veiledning (Sosialtjenesteloven, § 17). Denne tjenesten skal ha et helhetlig fokus på tjenestemottakerens livssituasjon på ulike områder, slik som for eksempel arbeid og aktivitet, økonomi og helse (Nav, 2024). Et slikt helhetlig fokus er et viktig prinsipp i effektive tiltak mot utenforskap.

Folkehelse, mestring og deltakelse i kommunale helsetjenester

Når det gjelder helsetjenester, er kommunen lovpålagt å tilby helsefremmende og forebyggende tjenester og sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering. (Helse- og omsorgstjenesteloven, § 3-2). Å stimulere til motivasjon, økt funksjons- og mestringsevne og deltakelse er sentrale formål for rehabilitering. Kommunene skal også iverksette tiltak som møter folkehelseutfordringer. Det omfatter for eksempel tiltak knyttet til utdanning, arbeid, inntekt og fysisk aktivitet. (Folkehelseloven, § 7). Effektive tiltak mot frafall fra arbeidslivet er basert på mange av de samme grunnprinsippene som rehabilitering, og kan inngå som en del av folkehelsearbeidet.

Tjenester som kan settes sammen til effektive tiltak mot frafall fra arbeidslivet

Kommunene får stadig flere ansvarsområder. Kurset «Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet» viser hvordan eksisterende tjenester kan jobbe sammen for å bruke ressursene mer effektivt.

Til sammen har dere som jobber i lokale tjenester tilgang på en superkraft i arbeidet mot utenforskap: Hverandres kompetanse. Noe som har vist seg å virke når det gjelder å hjelpe personer med sammensatte helse- og livsutfordringer inn i eller tilbake i arbeid, er nemlig tverrfaglig og tverrsektoriell innsats. Det trengs altså både kompetanse på å se personen i situasjonen, psykisk helse, fysisk helse og arbeidsdeltakelse for å lykkes.

Og nettopp her har dere et veldig godt utgangspunkt: Til sammen har fastlegene, fysioterapeutene, rehabiliteringsteamet, frisklivssentralen, Nav-kontoret, arbeids- og inkluderingsbedriften og alle de andre lokale tjenestetilbudene kompetansen som trengs for å hjelpe flere mennesker med helseutfordringer over i arbeid og utdanning.

Kurset «Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet?» gir inspirasjon til å samle kreftene i kommunen til en slik felles innsats mot utenforskap og konkrete råd om hvordan kommunen kan gå fram.

Kurs: Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet?

Kurset vi har utviklet har tre moduler: I modul én er spørsmålet «Hvorfor tiltak for å forhindre frafall fra arbeidslivet?» Modul to handler om «Hva forhindrer frafall fra arbeidslivet?». Og i modul tre ser vi nærmere på «Hvordan etablere tiltak for å forhindre frafall fra arbeidslivet?» Hver modul er stipulert til halvannen time, og kan gjennomføres fysisk eller digitalt.

Etter de tre modulene følger en workshop, hvor kommunen under veiledning utarbeider et konkret tiltak mot frafall som kan settes ut i livet. Workshopen går over én arbeidsdag eller to halve dager, og gjennomføres fysisk.

Alle modulene og workshopen ledes av to ansatte ved Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering.

Finn ut mer om kurset «Hvordan forhindre frafall fra arbeidslivet?» >

Hvem er vi?

Vi er et nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering, med snart 20 års erfaring innen forskning og kompetansespredning på hva som virker mot helserelatert utenforskap og langvarig sykefravær.

Kompetansesenteret er samlokalisert med Rehabiliteringssenteret AiR, som i over 35 år har støttet mennesker med helseplager over i arbeid eller utdanning – de siste årene med et spesielt fokus på unge voksne.

Har du spørsmål om kurset? Kontakt Stefan Brunvatne

Vil du vite mer?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt 

Les mer om lokal, tverrsektoriell innsats mot utenforskap og frafall fra arbeidslivet:

Indre Østfold: Jobbspesialist fra Nav i kommunalt rehabiliteringsteam

Tjenestetilbud som kobler arbeid og helse: Psykolog, jobbspesialist og Nav-veileder inntar legekontor – skal gi økt arbeidsfokus  

Tjenestetilbud for unge: Avslutter i monsterbakke – klare for å satse

Referanser

Folkehelseloven (2011). Lov om folkehelsearbeid. (LOV-2011-06-24-29). Lovdata.

Helse- og omsorgstjenesteloven (2022). Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (LOV-2011-06-24-30). Lovdata.

Nav (2024). Rundskriv til lov om sosiale tjenester i NAV. (R35-00). Nav.

Oslo Economics. (2023). NAVs tjenestetilbud til sosialhjelpsmottakere: Oppfølging, aktivitetstilbud og aktivitetsplikt. (OE-rapport nr. 2023-68).

Sosialtjenesteloven. (2009). Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen. (LOV-2009-12-18-131). Lovdata.