Kompetansenettverk for arbeid og helse er i støpeskjeen

Bildet viser Chris Jensen, leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering
– Vi ser fram til å følge arbeidet, sier Chris Jensen, leder ved Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering

Av Chris Jensen
Leder, Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering

De fire regionale helseforetakene, Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet har sammen fått i oppdrag å etablere et interregionalt kompetansenettverk for arbeid og helse. Oppdraget er gitt av Helse- og omsorgsdepartementet, og Helse Nord RHF har fått ansvar for å lede arbeidet. Nettverket skal være forankret i relevante kompetanseenheter i spesialisthelsetjenesten og Nav i hver region.

Behov for nettverkssamarbeid

Det har lenge vært behov for økt samarbeid mellom kompetanseenheter og tjenestetilbud innen arbeid og helse på tvers av helseregioner. Tjenestetilbudene har utviklet seg ulikt i forskjellige deler av landet, og i ulike deler av helsesektoren og Nav.

Forskjellene har sjeldent vært begrunnet i forskning på effekter og resultater, og selv om det har vært utvekslet erfaringer på konferanser og seminarer, så er det et stort behov for at kunnskaps- og kompetansespredningen på tvers forsterkes. Målet må være å utvikle og tilby tjenestetilbud som virker bedre.

Kommunene

Behovet for bedre tjenester er særlig stort nå fordi regjeringen vil styrke kommunal arbeidsrettet rehabilitering. I oppdraget det er nevnt at «..kommunenes interesser skal ivaretas på egnet måte.», og det blir en stor oppgave å gjøre kommunene bedre i stand til å påta seg et større ansvar. Deres oppgaver handler både om oppfølging av pasienter som er ferdigbehandlet i spesialisthelsetjenesten og om å tilby arbeidsrettet rehabilitering til pasienter som ikke får et tilbud i spesialisthelsetjenesten.

Ungt utenforskap

Behovet for bedre tjenester er også stort nå fordi ungt utenforskap har vokst som samfunnsutfordring, og har fått stor oppmerksomhet de senere årene. Effektive tilbud til denne gruppen må utvikles. Man kan neppe kopiere tilbud til unge utenfor utdanning og arbeid fra eksisterende tilbud i helsesektoren og NAV, men man kan bruke de erfaringene og den kunnskapen som allerede finnes i de to sektorene for å utvikle gode tilbud. I tillegg er utvikling av gode tjenestetilbud for unge noe som ofte krever samarbeid med utdanningssektoren, som foreløpig ikke er nevnt som en del av oppdraget.  

Nettverksmandat

Som Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering har vi i 20 år jobbet med kunnskaps- og kompetansespredning til og mellom klinikker som tilbyr arbeidsrett rehabilitering. Vi har også jobbet for å samle hele arbeid og helse-feltet og støtter den felles nasjonale strategien for arbeid og helse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet.

I strategien er behovet for en nasjonalt fundert kompetansestruktur for arbeid og helse nevnt, noe vi har vært en pådriver for å få satt i verk. Vi ser derfor frem til å følge arbeidet med dette oppdraget, som skal utvikle et mandat for nettverket innen utgangen av september 2025.

Vil du vite mer?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt eller gå inn på temasiden om arbeid og helse eller arbeidsrettet rehabilitering

Finn ut mer om den nasjonale strategien for arbeid og helse: