Arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten – hva er status nasjonalt?

Et viktig prinsipp for arbeidsrettet rehabilitering er samtidig innsats innen helse og arbeidsdeltakelse. Illustrasjon: Cecilie Høgås

Av Chris Jensen
Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering

Lengst nord i landet er arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten erstattet av HelseIArbeid – et arbeidsrettet, poliklinisk tilbud ved sykehusene. Arbeidsrettet rehabilitering finnes ikke lengre ved rehabiliteringsinstitusjonene. Helse Nord skriver: «Arbeidsrettet veiledning og oppfølging skal tilbys pasienter ved behov, som en del av de diagnosespesifikke rehabiliteringstilbudene.» Dette betyr at man skal ta inn arbeidsfokus som en del av rehabiliteringen for bestemte diagnoser som for eksempel kreft eller slag – når det er behov for et arbeidsfokus.  

Arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten

– Er ett av flere tjenestetilbud som har samtidig fokus på arbeidsdeltakelse og helse
– Har vist seg å være samfunnsøkonomisk lønnsomt og å hjelpe langtidssykemeldte tilbake i jobb
– Finnes både som poliklinisk tilbud, dagtilbud og døgntilbud
– Har egen fagveileder og fagbok
– Har et eget kvalitets- og kompetansenettverk som Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering driver i samarbeid med aktører som leverer arbeidsrettet rehabilitering

Finn ut mer >

Fra døgn til dag i Helse Sør-Øst

I behovsvurderingen før pågående anbudsrunde beskrev Helse Sør-Øst et lignende scenario som i nord, da man vurderte at behovet for arbeidsrettet rehabilitering kunne ivaretas av andre tilbud. Behovsvurderingen ble ikke fulgt, og arbeidsrettet rehabilitering ble likevel lagt inn som et eget tilbud i anbudet. Tilbudet kan ha en maksimal varighet på 20 hverdager, og man går bort fra døgnbasert rehabilitering og over til «dag med overnatting». For mange pasienter blir antall behandlingsdager derfor ikke redusert av denne omleggingen.

Vekting av pris og kvalitet

Som noe helt nytt vil Helse Sør-Øst tillegge pris større vekt enn kvalitet i konkurransen mellom private tilbydere. Kvalitet i de arbeidsrettede rehabiliteringstilbudene er ikke enkelt å vurdere objektivt, noe som i praksis kan bety lavere kvalitet i fremtiden når pris blir den avgjørende faktoren. I Helse Midt har man ikke lagt seg fast på en bestemt vekting av pris og kvalitet, men begge deler inngår naturligvis som avgjørende i en anbudsrunde.  

Mer varierte og digitale tilbud

Utviklingen peker også i retning av mer varierte arbeidsrettede tilbud i spesialisthelsetjenesten, hvor HelseIArbeid og andre helse og arbeid tilbud ved sykehusenes poliklinikker allerede har en større rolle enn for få år siden. Det blir også mer bruk av digitale løsninger som en del av rehabiliteringstilbudene. I en konferanse med potensielle leverandører beskrev Helse Midt-Norge situasjonen slik:

Ønskede endringer:

  • mer bruk av digitale verktøy
  • dreining mot dagopphold og poliklinikk
  • bedre samhandling med kommunene

Kompetanseoverføring fra spesialisthelsetjeneste til kommune

De ønskede endringene er i tråd med overordnede myndigheters generelle føringer for hva spesialisthelsetjenesten skal tilby. Spesialiserte behov skal dekkes av spesialisthelsetjenesten, mens kommunene skal ha ansvar for tilbud til kronikere og de store pasientgruppene. Samtidig kom Riksrevisjonen med sin status for rehabiliteringsområdet tidligere i år, hvor det stod klart at kommunene ikke har kapasitet og kompetanse til å overta ansvaret for de pasientene som i dag får tilbud om arbeidsrettet rehabilitering (og flere andre typer rehabilitering). Det ser derfor ut til at spesialisthelsetjenesten får i oppgave å bistå med kompetanseheving i kommunene slik at de senere kan overta mer ansvar. Det virker fornuftig, for kontakten med «systemet» starter i kommunen. Kommunene vil derfor ha bedre forutsetninger for å komme tidlig i gang, samtidig som de er nærmere pasientens hverdag og arbeidsliv. 

Les mer: Arbeidsrettet rehabilitering i kommunene – utfordringer og muligheter

Arbeidsrettet rehabilitering krever spesialistert og tverrfaglig innsats

Om kommunene eller de diagnosespesifikke rehabiliteringstilbudene vil klare å levere tilstrekkelig gode arbeidsrettede behandlingstilbud i fremtiden gjenstår å se. Arbeidsrettet rehabilitering i spesialisthelsetjenesten tilbys kun til de pasientene som strever aller mest med å holde seg i jobb. Årsakene er sammensatte og ofte kun delvis knyttet til medisinske forhold. Det krever spesialiserte tverrfaglige innsatser på tvers av arbeid og helse, det krever at alle jobber mot mål om arbeidsdeltakelse, og det er et endringsarbeid som tar tid. Det er krevende, og det er spesialisert.

–Vi trenger forskning på hva som er gode arbeidsrettede forløp

Foreløpig vet ingen hvilken betydning utviklingen får for våre pasienters primære behandlingseffekt, som er deltakelse i arbeid eller utdanning. Det bør derfor forskes mer inngående på effekten av ulike tiltak og på differensiering av pasientgrupper for å avklare hvordan vi best tilbyr gode arbeidsrettede behandlings- og rehabiliteringsforløp for de store pasientgruppene med psykiske lidelser og muskel-skjelettplager.  
 

Vil du vite mer om arbeidsrettet rehabilitering?

Meld deg på vårt nyhetsbrev eller gå inn på temasiden om arbeidsrettet rehabilitering – der finner du fagveileder, nettkurs, informasjon om fagbok og andre ressurser på fagfeltet.